Mijn vraag aan de Minister over de muziekindustrie in de plenaire van Vlaams Parlement
Volledig woordelijk verslag van het debat en het antwoord van Minister Gennez, lees je HIER. (29 januari 2025)
Beste collega's, minister, voorzitter, het zal jullie niet ontgaan zijn dat de muziekindustrie vanavond samenkomt in Antwerpen voor de Music Industry Award (MIA’s). Nieuw en oud talent komt daar samen om de weelde van onze muziekscene in de verf te zetten. En successen zijn er. Van de hiphop van Brihang tot de tijdloze songs van Clouseau. Wie van jullie kan er stilstaan op de tonen van Charlotte Adigéry of tijdens een dj-set van Charlotte de Witte?
De vraag is: kunnen we over vijf of tien jaar ook nog genieten van zo’n geweldige muziek, van zo’n geweldige generatie? Want na corona, toen er zelfs sprake was van een verloren generatie, blijven de uitdagingen enorm groot. Meer dan ooit staan het werk van artiesten en de faire verloning onder druk. In Vlaanderen hebben we gelukkig een heel succesvolle sector die internationaal furore maakt. Maar als we willen dat het blijft voortbestaan, dan hebben we ook een goed beleid nodig. Beginnende artiesten hebben ruimte nodig om te experimenteren, om te repeteren. Ze hebben speelkansen nodig, van de lokale muziekcafés tot de kleine festivals, en ook ondersteuning op zakelijk vlak. Daar liggen voor de muziekindustrie de uitdagingen. We kijken uit naar een minister die daar werk van maakt. Voor Vooruit is het essentieel dat iedereen kan blijven genieten van lokaal talent, voor makers en publiek.
Minister, ik weet dat u in gesprek bent met de sector, dat u vanavond ook naar de MIA’s gaat. Hoe gaat u de artiesten van de toekomst ondersteunen?