OPINIE - Hoe houden we onze rijke wielercultuur in stand?

Ondanks de geweldige resultaten van de Evenepoels, de Van Aerts en van opkomende beloftes zoals Jarno Widar, ben ik toch bezorgd over de toekomst van onze wielersport in Vlaanderen en specifiek over het jeugdwielrennen op de weg. In dat daglicht stelde ik een parlementaire vraag in de Commissie Sport over de jaarlijkse subsidie voor wielerploeg Flanders-Baloise en de doelstelling om jonge wegwielrenners te lanceren bij de profs. Met heel wat reacties tot gevolg.

In Vive Le Vélo opperde José De Cauwer een fusie met de Lotto-ploeg, wat ook Marc Sergeant suggereerde. Patrick Lefevere verdedigde in zijn column de werking van Flanders-Baloise in zijn gekende stijl. En Hans Vandeweghe vroeg zich dan weer af of de doelstelling van de ploeg nog strookt met die van het Vlaamse topsportactieplan.

In mijn mailbox kreeg ik ook bezorgde berichten van kleinere opleidingsploegen over de evolutie waarbij WorldTour-ploegen al van bij de nieuwelingen de goudhaantjes komen wegplukken. En ook dit weekend, op het Provinciaal Kampioenschap U23 in Herzele, voelde ik een grote gelatenheid bij organisatoren over het gebrek aan vrijwilligers én de hoge kosten om een jeugdkoers te organiseren.

Want naast de ‘war on talent’ aan de top, staat ook de basis sterk onder druk: er worden steeds minder jeugdkoersen georganiseerd en het aantal clubs daalt. De trend is negatief. De basis van onze wielerpiramide wordt smaller. Dat blijkt ook uit het jaarrapport van Cycling Vlaanderen. En wat iedereen weet: hoe smaller de basis, hoe kleiner de top. Een heroriëntatie van middelen is nodig. Als we lokale overheden warm willen maken om het makkelijker te maken om koersen te organiseren, als we jongere vrijwilligers en lokale sponsoren willen aantrekken, als we veiligheidsmateriaal nog makkelijker beschikbaar willen stellen, ... , dan is er extra budget nodig, en vooral, een nieuwe visie. En misschien een nieuwe rol voor Flanders-Baloise.

Wat vaststaat, is het volgende: Flanders-Baloise doet uitstekend werk voor het baanwielrennen met topprestaties tot gevolg, en ook voor ‘laatbloeiers’ kan de ploeg een springplank zijn. Maar tegelijk schreeuwen kleinere organisatoren en opleidingsploegen om dialoog en hulp. Als de basis niet dringend wordt versterkt, verdwijnt de bredere instroom vanuit de jeugd en is er geen vijver meer om uit te vissen. Niet voor de devoteams uit de World Tour, niet voor kleinere opleidingsploegen en ook niet voor Flanders Baloise.

Als volksvertegenwoordiger is het mijn taak om vragen te stellen over het inzetten van overheidsgeld. Zeker als de markt en het sportlandschap drastisch verandert. Als gidsland in de koers mogen we niet zelfgenoegzaam worden. Dat kan alleen maar tot stilstand of achteruitgang leiden. Laten we het debat constructief benaderen. Met een open dialoog tussen alle betrokkenen en met één gezamenlijk doel: het in stand houden van onze rijke wielercultuur.

#volksvertegenwoordiger #cultuur #wielercultuur #sport #wielrennen #commissiesport

Volgende
Volgende

Vraag in Gemeenteraadscommissie over geluidsnormen voor muziek- en danscafé’s