Opinie: ‘Het is tijd voor een schepen van Plezier in Gent!’
OPINIE. “Het is tijd voor een schepen van Plezier in Gent” - De Gentenaar - 27 februari 2024
Gent is een creatieve en bruisende stad, voor en door Bourgondiërs, voor en door levensgenieters, voor en door artiesten, … . Wanneer internationale media (The Guardian, New York Times, …) schrijven over onze stad, regent het complimenten. Omdat er bij ons ook ’s nachts wat te beleven valt, in tegenstelling tot andere steden. We noemen geen namen. Dat zou een brugge te ver zijn.
Maar ons plezier staat onder druk. Na een dialoogmoment van ‘Voor Gent’ over nightlife, met organisatoren van festival en muziekcafés, hoorden we vele verhalen over de grijze zone van de decibel-regeling bij optredens, en van muziekcafés of festivals die een boete boven het hoofd hangt. Omdat vaak slechts één beroepsklager een klacht had ingediend. Kan één persoon het plezier en vertier van velen tegenhouden?
Niet dat we de klachten niet begrijpen. Als er vele signalen zijn op verschillende avonden, moet er natuurlijk opgetreden worden. Dat spreekt voor zich. Nachtrust is een recht, maar feesten is dat toch ook? Wij vragen ons af hoe we hierover met elkaar in dialoog kunnen gaan en goede afspraken kunnen maken. Want elkaar cancelen brengt enkel verdeeldheid. Respect en dialoog zijn nodig. Pas dan kunnen we spreken over een ‘wijze’ stad.
Maar getuigt het van empathie en respect, als je in een bruisende stad komt wonen en bij elke prettige en welklinkende scheet een klacht indient? Sommige mensen zijn zelfs verrast dat er midden juli iets in ’t centrum doorgaat. Terwijl de Gentse Feesten al bijna twee eeuwen op de agenda staan! Er zijn zelfs mensen die naast een school gaan wonen, en beginnen te neuten over ’t lawaai van spelende kinderen.
Moeten we een klaagmuur installeren? Waar we schouder aan schouder klaagbriefjes in de voegen van het stadhuis proppen? En dan klagen dat die naast mij te dik papier heeft gebruikt? Of klagen dat er iemand klaagt, zoals wij nu moeten doen? Straks moeten we nog een GAS-boete uitdelen voor iedereen die drie keer zonder goeie reden een klacht indient, en onterecht de politie laat uitrukken. Waar zijn we dan mee bezig?
Misschien moeten we het wat meer hebben over al dat schoons dat ontspruit in de kelders en krochten van onze stad. Over de kracht van (nacht)cultuur en onze ‘Unesco Creative City of Music’. Over de 53 muziekcafés waar nieuwe Dewaele Brothers, Charlottes zoals De Witte en Adigéry, maar ook studenten van onze conservatoria en singer-songwriters, kunnen experimenteren. Over al de Gentenaars, studenten en bezoekers die van die weelde genieten. Of willen we prachtige pleinen zonder volk, lege cafés en dansvloeren, een oorverdovende stilte en iedereen die thuis voor zijn eigen persoonlijk scherm zit. Neen, toch?
Bij ‘Voor Gent’ vinden we, dat als je in een stad als Gent komt studeren, wonen of werken, je ook blij mag zijn dat er iets georganiseerd wordt. We pleiten zelfs voor een schepen van Plezier! Om al die organisatoren, ondernemers, vrijwilligers, artiesten, … elke dag te kunnen vieren. Zij zorgen voor leven in de brouwerij, zij bewaken het DNA van Gent. Daarom verdienen ze ons respect en vertrouwen. En ook voor hen moet de stad leefbaar zijn.
Frederik Sioen, An Gyselinck en Stefaan De Winter